Nomerta News

Oletko joskus ihmetellyt, miksi tärkeät aiheet hukkuvat mediahälyyn, eikä kukaan kaiva niiden tosiasioita ja taustoja?

Nomerta NewsSinua varten on Nomerta News, Nomerta Kustannuksen uusi nettilehti, jonka osat muodostavat kukin itsenäisen sähköisen pienkirjan.

Tulevissa numeroissa pöyhitään mm. puolustuspolitiikkaa, digitalisaatiohuumaa, talousjargonia ja pupputehdas Sitraa.

Nomertan oma syventävien artikkeleiden ja esseiden sähköinen lehti.

Sähköisessä epub-muodossa julkaistavat artikkelit ovat samalla myös pieniä tietokirjoja.

Nomerta Newsin logo

Nomerta News julkaistaan vain epub-muodossa. Tällä sivustolla on lista joistakin epub:n lukemisen mahdollistavista ilmaisista sovelluksista eri alustoille.

Nomerta News on nykyisin maksuton.

Nomerta News 01/2024: Satamasosiologista kansakunnan kekkoseksi

P.A. Nyyssönen: Satamasosiologista kansakunnan kekkoseksi. Mauno Koiviston epäviralline, mutt torelline lyhyt polittine historia. Nomerta News 1/2024. ISBN 978-952-7018-27-9. ISSN 2489-5709. Satamasosiologista kansankunnan kekkoseksi -kansikuva

Presidentti Mauno Koivisto on julkisuudessa esitetty vanhana viisaana ja länsimielisenä valtiomiehenä – siis tosi hienona idolina. Tosiasiassa Manu ensin vakoili kommunisteja mm. Turun satamassa, sitten käänsi kelkkansa oman ja puolueensa edun vuoksi YYA-linjalle mm. liittymällä jo 1958 sekä Suomi-Neuvostoliitto-Seuraan että Paasikivi-seuraan. Siitä alkoi myös Manun oma kotiryssätoiminta. Koivisto neuvotteli KGB-miesten kanssa hallituksen jäsenistä presidenttinä jopa enemmän kuin Kekkonen.

Korruption ja korporativismin sekä Kekkosslovian miehenä Koivisto puolusti Maan tapaa, jossa tärkeintä oli kavereiden firmojen suosiminen – Koiviston tapauksessa punapääoman yhtiöt, pankit ja rakennusfirmat. Ja vaalirahaa virtasi sopivasti puolueelle ja ehdokkaille. Grynderismin ystävänä ja vanhana pankkimiehenä häntä ei kiinnostanut, mitä perustuslaissa lukee, sillä hän sekaantui jatkuvasti talous-, raha-, ja oikeuspolitiikkaan- sekä tukki sopuleiden suut ”demokratian ja sananvapauden hengessä”. Törkein perustuslain loukkaus tapahtui 6.5.1992, kun Koivisto ripitti korkeimpien oikeuksien presidenttejä ja oikeustieteen professoreja ja ilmoitti, että pankkien pitää voida nostaa yksipuolisesti korkoja, kun Manun vahvan markan ja ”valuuttahanat apposen auki”-politiikka oli ajamassa taloutta ja samalla pankkeja päin seinää. Lisäksi tuomareiden sidonnaisuudet olivat Koiviston mielestä ihan normaaleja asioita, eivät mitään esteellisyys -ja oikeusvaltioasioita.

Jossakin oikeusvaltiossa Koivisto olisi laitettu vankilaan valtiopetoksesta, vaan ei tässä maailman vähiten korruptoituneessa ja maailman parhassa demokratiassa.


    

Lataa Nomerta News 01/2024 ilmaiseksi.

Tästä (epub))

Poliittisen propagandan sanakirja – Nomerta News 2/2023 on julkaistu

Nermes, Maarit: Poliittisen propagandan sanakirja. ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-25-5.

Miten Korvetit suojaavat? Ahti Lappi

 Nomerta News 2/2023: Poliitisen propagandan sanakirjan -kansi

Poliittisen propagandan sanakirja selventää tärkeimpiä paskanjauhannan termejä, kuten ainoa vaihtoehto, Nato-psykoosi, digitalisaatio, turpo, pormestarivaali, polittinen suojatyö, Maan tapa jne. Ja mikä parasta: tyhmempikin somettaja voi ymmärtää, mistä on kyse.


    

Tätä ei kerrota koulujen yhteiskuntaopin tunneilla.

Lataa poliittista propagandaa valaiseva Nomerta News 02/2023(epub) ilmaiseksi Tästä

"Suuri sähkövedätys– Nomerta News 1/2023 on julkaistu

Nermes, Maarit: Suuri sähkövedätys. Näin korruptiivisen energiapolitiikan virheet ja sähköjohdannaispörssipeli maksatetaan kansalaisilla. ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-24-8.  Nomerta News 1/2022: Suuri sähkövedätys -kansi

Poliitikot ja ”vastuullinen media” ovat syyttäneet Venäjän hyökkäyssotaa kaikesta mahdollisesta, myös siitä, että sähkö on vähissä ja hinta hipoo pilviä. Tosiasiassa korruptiivisilla vaalirahoilla voidelluilla energiapoliittisilla ratkaisuilla on luotu keskitetty, haavoittuva ja aivan liikaa venäläisestä tuontisähköstä riippuvainen, sähköä tuhlaava järjestelmä. Sen lisäksi luotiin EU:n ohjauksessa uusliberaalit, goldmansachsilaiset kusetusjärjestelmät, päästökauppa ja Nord Pool -sähköporssi, joka on lähinnä johdannaiskeinottelukasino, jossa hinta määräytyy kalliimman tuotantotavan mukaan. Myös kuluttajat pakotettiin mukaan tähän johdannaiskeinotteluun. Vuoden 2022 meno muistuttaa sitä, miten Enron loi sähköpulan Kaliforniaan 2000-luvun alussa ja vedätti sähkön hinnan korkeuksiin.

Sähkövedätys on valtioiden suojeluksessa tapahtuvaa huijausta, josta ei kanna kukaan edes polittista vastuuta.

Lataa sähkävedätystä valaiseva Nomerta News 01/2023(epub) ilmaiseksi Tästä

"Kaikki mitä olet ehkä halunnut tietää Natosta, mutta sinulle ei ole kerrottu" – Nomerta News 1/2022 on julkaistu

Heyno, Jouko: Kaikki mitä olet ehkä halunnut tietää Natosta, mutta sinulle ei ole kerrottu. Ukrainan sota ja Suomen turvallisuus. Nomerta News 01/2022. ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-22-4.  Nomerta News 1/2022: Kaikki mitä olet ehkä halunnut tietää Natosta, mutta sinulle ei ole kerrottu

Suomessa käyty – oikeastaan käymätön – keskustelu NATO-jäsenyydestä, sen eduista ja haitoista on ollut käsittämättömän mystistä. Poliittinen eliitti ei ole suostunut ottamaan kantaa koko asiaan, mutta viranomaistoimintana sitä on valmisteltu ja siihen on sopeuduttu jo oikeastaan koko kylmän sodan jälkeinen aika. Hallitus ja presidentti ovat lopulta kertoneet julkisesti, että Suomi pyrkii NATOon. Näennäistiedotus on lähinnä poliittista teatteria, koska asia on päätetty jo aika päiviä. Samalla Suomi on siirtynyt gallup-demokratiaan, koska presidentti Niinistön lupaamaa kansanäänestystä ei kuulema voida järjestää, koska kansa ei osaa äänestää. Poliittinen eliitti on juntannut ja sitonut eduskuntapuolueiden ja kansanedustajien kädet "yhteiseen koitokseen" kuin Talvisotaan konsanaan. Siksi huoli on suuri, jos NATO-jäsenyyden ratifiointi venyy seuraaviin eduskuntavaaleihin asti, koska kansalaiset voivat vaikka äänestää "väärin".

Tämän kirjoituksen tavoite on kertoa, mikä tuo NATO tosiasiassa on, mitkä ovat sen tavoitteet ja mikä siitä on kylmän sodan päättymisen jälkeen tullut.

Lataa Natoa valaiseva Nomerta News 01/2022(epub) ilmaiseksi Tästä

Nomerta News 1/2021: Hävittäjänhankkeen katteettomat perustelut

 Nomerta News 1/2021: Hävittäjähankkeen katteettomat perustelut

Tiukasta talouspolitiikasta ennen koronaa ja koronan jälkeisessä ajassa puhuvat poliitikot, virkamiehet ja talousmiehet ovat ajaneet härkäpäisesti korvettien ja uusien hävittäjien hankkimista, vaikka niillä on hyvin vähän merkitystä Suomen puolustuskyvylle ja halvempiakin ratkaisuja olisi mahdollista toteuttaa.

Tätä käsittämätöntä jääräpäisyyttä ihmetellessä alkaa epäillä, että isänmaan edun nimissä tehtävien virheinvestointien tärkein tavoite on yritystukien antaminen alan suomalaisille alihankkijoille.

Koivisto, Jouni: Härkäpäistä puolustuspolitiikkaa. Hävittäjähankkeen katteettomat perustelut.

ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-21-7.

Lataa Nomerta News 1/2021 (epub) ilmaiseksi Tästä

Nomerta News 3/2020

Nomerta News 2/2019 kansi: Kansantaloutta ilman kyyneleitä,osa 2

Tuntuuko talousjargon hankalalta? Tämä teos ja sen jatko-osat valaisevat yksinkertaisesti, mistä kansantaloudessa on kyse. Raha on pohjimmiltaan vain lupaus siitä, että sillä ehkä saa jotain joskus. Inflaatio ei ole hintojen nousua, vaan rahan liikatarjontaa ja sen arvon alenemista. Koulutus ja lukutaito ovat, ja ovat olleet, olennainen osa talouskasvua. Kansantaloustiede ei ole kauppaoppia, jota myös liiketaloustieteeksi kutsutaan, vaikka julkisuudessa esiintyvät talousasiantuntijat ja niin väittävät. Valtio ei ole yritys, joten sen taloutta ei voi kuvata kauppaopin termein. Tule mukaan talouskäsiteseikkailuun, jonka jälkeen olet ehkä hieman paremmin selvillä siitä miten maa ja maailma makaa.

Heyno, Jouko: Kansantaloutta ilman kyyneleitä. Jokanaisen ja -miehen käsikirja siihen, miten maailma makaa. OSA 2.

ISSN 2489-5709.ISBN 978-952-7018-20-0.

Kansantaloutta ilman kyyneleitä -keskustelu Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/468491717111129

Lataa Nomerta News 3/2020 (epub) ilmaiseksi Tästä

Nomerta News 2/2020: Rosatom, Rosatom, Rosatom på svenska nu !

 Nomerta News 2/2020: Rosatom, Rosatom, Rosatom på svenska

Rysslands atomkrafts- och atomvapenbolag Rosatom gör, hänvisande till klimatförändringen och med hjälp av generösa ryska krediter, handel med atomkraftverk runt om i världen, även i politiskt och geologiskt instabila länder. Eftersom atomkraften redan har konstaterats vara en marknadsekonomiskt helt olönsam energifom som i alla stadier kräver massivt stöd av skattebetalarna, säljs den nu främst av Ryssland och Kina där atomkraften står direkt under statligt skydd.

De geopolitiska och finanspolitiska följderna av Rosatoms kärnkraftspolitik har inte utretts, vilket förargargamla atomländer som USA, Frankrike och Japan. Atomkraften, som är kapitalintensiv och som på grund av riskerna kräver byråkratiska strukturer, utgör en källa för all slags korruption, subventionspolitik och säkerhetshot. Atomvapen har traditionellt förvärvats som biprodukt av ”fredlig” atomkraft. Vid sidan av atomkraft säljer Ryssland även konventionella vapen.

Eftersom det Internationella atomenergiorganet (IAEA) i själva verket är en atomkraftslobbyorganisation och eftersom EU via Euratom-fördraget och på Frankrikes yrkan har åtagit sig att främja och stödja atomenergi på skattebetalarnas bekostnad är kapital och hjärnkapacitet bundna vid en dyr och subventionerad enerigiform vars sol håller på att gå ned. Det direkta och indirekta massiva stödet för atomkraft bromsar den ekonomiska tillväxten och hindrar en sund marknadsekonomi, gör det svårt att lösa miljöproblem på ett hållbart sätt och orsakar fler riskkoncentrationer runt om i världen. Som ett resultat av denna stödpolitik kan ekonomiska problem också uppstå för Ryssland, eftersom landet har förbundit sig till atomskulder på över 100 miljarder dollar för investeringar i projektvars slutföranden är osäkra. Rosatom har haft stora svårigheter att slutföra sina atomkraftsprojekt – ifall de överhuvudtaget om har inletts.

Nermes, Maarit: Rosatom, Rosatom, Rosatom. Vad bör vi veta om den globala och den ryska statens atompolitik?

Översätting: Ulla Klötzer

Ladda ner Nomerta News 2/2020 (epub) gratis Här

Nomerta News 1/2020: Rosatom, Rosatom, Rosatom on julkaistu

 Nomerta News 1/2020: Rosatom, Rosatom, Rosatom

Venäjän atomivoimakonserni Rosatom kauppaa ydinvoimaloita ilmastonmuutoksen varjolla ja avokätisten venäläisluottojen houkuttelemina ympäri maailmaa, myös poliittisesti ja geologisesti epävakaisiin maihin. Kun ydinvoima on jo todettu markkinataloudellisesti täysin kannattamattomaksi energiamuodoksi, joka edellyttää massiivista veronmaksajien tukea kaikissa vaiheissa, sitä myyvät nykyisin lähinnä Venäjä ja Kiina, joiden atomivoima on suoraan valtion suojeluksessa.

Rosatomin harjoittaman atomipolitiikan geopoliittisia ja talouspoliittisia vaikutuksia ei ole selvitetty, mutta se kismittää vanhoja atomimaita, kuten Yhdysvaltoja, Ranskaa ja Japania. Ydinvoima on pääomavaltaisena ja riskien vuoksi byrokratiaa vaativana energiamuotona kaikenlaisten korruptioiden, subventioiden ja turvallisuusuhkien lähde. Atomiaseita on hankittu perinteisesti ”rauhanomaisen” ydinvoiman sivutuotteina. Venäjä myy myös tavanomaisia aseita atomimyllyjen kylkiäisenä.

Rosatomin harjoittaman atomipolitiikan geopoliittisia ja talouspoliittisia vaikutuksia ei ole selvitetty, mutta se kismittää vanhoja atomimaita, kuten Yhdysvaltoja, Ranskaa ja Japania. Ydinvoima on pääomavaltaisena ja riskien vuoksi byrokratiaa vaativana energiamuotona kaikenlaisten korruptioiden, subventioiden ja turvallisuusuhkien lähde. Atomiaseita on hankittu perinteisesti ”rauhanomaisen” ydinvoiman sivutuotteina. Venäjä myy myös tavanomaisia aseita atomimyllyjen kylkiäisenä.

Koska YK:n alainen kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on käytännössä ydinvoiman lobbausjärjestö ja EU on Euratom-sopimuksen kautta ja Ranskan vaatimuksesta sitoutunut edistämään ja tukemaan ydinvoimaa edelleenkin veronmaksajien kustannuksella, pääomia ja aivotyötä on sitoutettu kalliiseen ja läpisubventoituun auringonlaskun alaan.

Ydinvoimalle suoraan ja epäsuoraan jaettava massiivinen tuki hidastaa talouskasvua ja estää tervettä markkinataloutta, tekee hankalaksi ympäristöongelmien kestävän ratkaisemisen sekä aiheuttaa lisää riskikeskittymiä ympäri maailmaa. Tämän tukipolitiikan seurauksena voi syntyä talousongelmia myös Venäjälle, koska maa on sitoutunut yli 100 miljardin dollarin edestä atomivelkoihin investointeihin, joiden valmistuminen ei ole varmaa. Rosatomilla on ollut suuria vaikeuksia saada atomihankkeitaan valmiiksi – jos niitä ylipäätään on saatu käynnistettyä.

Nermes, Maarit: Rosatom, Rosatom, Rosatom. Mitä suomalaisten tulisi tietää globaalista ja venäjän valtion atomipolitiikasta?

ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-18-7.

Lataa Nomerta News 1/2020 (epub) ilmaiseksi Tästä

Nomerta News 3/2019

 Nomerta News 2/2019: Normandian maihinnousun merkitys

Totuus tarinoiden takana: Normandian maihinnousu nähdään toisinaan toisen maailmansodan ratkaisevana taisteluna. Todellisuudessa sota oli ratkennut jo ennen Normandian maihinnousua.

Koivisto, Jouni: Normandian maihinnousun merkitys.

ISSN 2489-5709.ISBN 978-952-7018-17-0.

Lataa Nomerta News 3/2019 (epub) ilmaiseksi Tästä

Nomerta News 2/2019

Nomerta News 2/2019 kansi: Kansantaloutta ilman kyyneleitä,osa1

Tuntuuko talousjargon hankalalta? Tämä teos ja sen jatko-osat valaisevat yksinkertaisesti, mistä kansantaloudessa on kyse. Raha on pohjimmiltaan vain lupaus siitä, että sillä ehkä saa jotain joskus. Inflaatio ei ole hintojen nousua, vaan rahan liikatarjontaa ja sen arvon alenemista. Koulutus ja lukutaito ovat, ja ovat olleet, olennainen osa talouskasvua. Kansantaloustiede ei ole kauppaoppia, jota myös liiketaloustieteeksi kutsutaan, vaikka julkisuudessa esiintyvät talousasiantuntijat ja niin väittävät. Valtio ei ole yritys, joten sen taloutta ei voi kuvata kauppaopin termein. Tule mukaan talouskäsiteseikkailuun, jonka jälkeen olet ehkä hieman paremmin selvillä siitä miten maa ja maailma makaa.

Heyno, Jouko: Kansantaloutta ilman kyyneleitä. Jokanaisen ja -miehen käsikirja siihen, miten maailma makaa. OSA 1.

ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-16-3.

Kansantaloutta ilman kyyneleitä -keskustelu Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/468491717111129

Lataa Nomerta News 2/2019 (epub) ilmaiseksi Tästä

Nomerta News 1/2019

Nomerta News 1/2019 kansi:Savitoriparkki – Suomen Turun kankkulan kaivon salaisuus

Suomen Turun kauppatorin saveen ollaan kaivamassa toriparkkia, joka piti toteuttaa ”yksityisin varoin”, vaikka Turun kaupunki maksaa hankkeesta ainakin 30 miljoonaa ja toriparkkiyhtiö – mikä se lieneekin – on budjetoinut siihen omien sanojensa mu­kaan noin 40 miljoonaa. Kaupunki on mukana yhteishankkeessa ilman minkäänlai­sia sopimuksia bulvaani- ja pöytälaatikkoyhtiökonsernin kanssa. ”Kauppatorin kun­nostamisen” piti maksaa 1990-luvulla noin 5 miljoonaa ja 2005 noin 12 miljoonaa, jota valtuutetut pitivät suurena summana. Jo nyt on aiheutettu kymmenien miljoonien eurojen edestä tappioita ja va­hinkoja turkulaisille veronmaksajille. Kupletin juoneen kuuluu sekavien bulvaanijärjestelyjen ja blankosopimusten lisäksi se, että kaikki asiakirjat, jotka kehdataan pimittää, myös salataan – oli se laillista tai ei.

Nermes, Maarit: Savitoriparkki – Suomen Turun kankkulan kaivon salaisuus. Näin keskeisten turkulaisten kiinteistösijoittajien riskit sosialisoidaan turkulaisille veronmaksajille ja pidetään kuntalaiset pimennossa.

ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-15-6.

Lataa Nomerta News 1/2019 (epub) ilmaiseksi Tästä

Nomerta News 2–3/2018

NN2_3/2018 kansi:Onko islam syntynyt Petrassa; Oodi postmoderneille pissiksille

Koivisto, Jouni: Onko islam syntynyt Petrassa?

Nyyssönen, P.A.: Oodi postmoderneille pissiksille

ISSN 2489-5709. ISBN 978-952-7018-13-2.

Lataa Nomerta News 2–3/2018 (epub) ilmaiseksi Tästä

Susi nimeltään sote: Nomerta News 1/2018

Susi nimeltään sote.Nomerta News 1/2018 -kansi

Kansainväliset konsultit keksivät, että suomalaisten laajat sote-tiedot ovat louhittava malmikasa, joka pitää saada terveysbisneksen, datakaupan ja kaikenkarvaisen kehittämisen käyttöön. STM:n sopivat vaan ei pätevät poliittiset suojatyöläiset kokoomuslaisen harhaanjohtajansa Päivi Sillanaukeen johdolla ovat olleet digi- ja sote-bisneskonsulttien nuoleskeltavina ja pyöritettävinä. Siksi sotea ovat valmistelleet pupputehdas Sitra ja konsultit, kuten Deloitte, Accenture ja Nordic Healthcare Group kaikenkarvaisten pörriäisten ohella – ja jälki on sen mukaista. Kansalaisia ollaan istuttamassa koneen osiksi ”ekosysteemiin”, jossa he ovat kaikenlaisien enemmän tai vähemmän tehottomien toimenpiteiden kohteita (ainakin tulevaisuudessa pakolla) ja henkilökohtaisten tietojen pakkojakoalustoja. Digibisnessote on sotaa kansalaisia vastaan.

Lataa Nomerta News 1/2018:n selailukappale (epub) Tästä

Ota selvää, miksi Sipilän hallituksen sote-politiikka on taloudellisesti ja ihmisoikeuksien kannalta järjetöntä/p>

Osta Nomerta News 1/2018 Elibriksestä, Elibriksen logo

vain 3,90 € (sis. 24 % alv).

 

Härkäpäinen puolustuspolitiikka: Nomerta News 1/2017

Härkäpäinen puolustuspolitiikka.Nomerta News 1/2017 -kansi

Suomessa ollaan satsaamassa miljardeja euroja sotalaivoihin, jotka tositilanteessa ammuttaisiin sodan alkupäivinä upoksiin. Härkäpäinen hallitus kieltäytyy kuuntelemasta sotilasasiantuntijoita, joiden mukaan Suomen puolustuksen kannalta olennaisempaa olisi kehittää ilmatorjuntaa. Hornet-hävittäjienkin käyttöikää voitaisiin pidentää jopa useilla vuosikymmenillä edullisesti uudistamalla, niin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdään.

Miksi järjettömät hävittäjä- ja korvettihankkeet etenevät, vaikka puolustusministerinä on alan mies, sotahistorian dosentti Jussi Niinistö, joka vakuuttaa olevansa maanpuolustuksen asialla. Ovatko sotalelut sekoittaneet ministerin pään?

Lataa Nomerta News 1/2017:n selailukappale (epub) Tästä

Ota selvää, miksi Sipilän hallituksen puolustuspolitiikka on taloudellisesti ja sotilaallisesti järjetöntä

Osta Nomerta News 1/2017 Elibriksestä, Elibriksen logo

vain 3,90 € (sis. 24 % alv).